De bouwploeg

De lat ligt elk jaar weer hoog om een mooie wagen te maken. Onze bouwploeg is elk jaar weer hard aan het werk om de vorige wagen af te bouwen en weer op te bouwen met de creatie van het nieuwe jaar. Alle bouwers zijn dan druk in de weer om ieders steentje bij te dragen. En dat is waar het om gaat. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, jong of oud, een ervaren klusser of geboren met 2 linker handen, iedereen kan meehelpen aan de wagen. We werken naar een gezamenlijk doel, namelijk een prachtige wagen die we met z’n allen bouwen. Die passie om er samen iets gaafs van te maken is heel bijzonder.

Er zijn maar weinig plekken waar een gezamenlijk doel zo goed tot zijn recht komt als in de bouwhal. Bouwers die zich al jarenlang inzetten om de vereniging eer aan te doen door zo’n mooie wagen te bouwen. De trots is groot. Avonden en weekenden lang geven ze er alles voor. De traditie, de passie, de gezelligheid. Ja, in de bouwhal gebeurd een hoop!

Waogeslouwe
Ook benieuwd naar onze bouwploeg of wil je onze wagen al zien voor de optocht? Kom dan kijken tijdens het Waogeslouwe in de bouwhal. Klik hier voor meer informatie over dit evenement.

Het bouwen van een carnavalswagen, hoe werkt dat eigenlijk?

Het ontwerp
Het idee ontstaat tijdens een avond brainstormen aan de hand van het motto dat de carnavalsstichting heeft neergelegd, de tekening word gemaakt en er kan weer begonnen worden aan een aantal maanden ploeteren, plezier maken en gezellig samen bouwen aan een weer zoals elk jaar weer mag blijken een prachtige wagen. Vergeet niet dat deze mensen in september en soms al in augustus beginnen met bouwen. We beginnen elk jaar met een kale wagen waar hooguit het opnieuw te gebruiken draaiwerk op blijft zitten maar dit wil wel eens verschillen van jaar tot jaar.

Techniek en grote objecten
De technische mensen en lassers beginnen met het maken de bewegingen en grote objecten. Het mag voor zich spreken dat hier veel tijd overheen gaat, zeker omdat ook op hetzelfde moment de elektra en eventueel lucht moet worden aangesloten. Ook worden de mallen voor het kleien in elkaar gelast.

Poppen en attributen
De kleiers gaan aan de slag om over de mal een kleilaag aan te brengen en de details in de pop te brengen. Wanneer nu een pop is ontstaan in klei, wordt deze ingesmeerd met frietvet teneinde in een later stadium de polyester schalen goed los te krijgen van de klei.

De polyester ploeg wordt nu losgelaten om over de kleimal een laag polyester aan te brengen met glasvezel zodat een kunststof pop ontstaat welke later in losse schalen verwijderd wordt van de kleimal. Deze losse schalen worden er volgens aan elkaar gemaakt tot de originele pop, waarna de naden aan elkaar worden gesmeerd met polyester. Als dit is gedroogd hebben we (eindelijk) een pop of attribuut. Daarna zal deze pop in de grondverf worden gezet en vervolgens worden geschilderd waar mogelijk met schaduwtinten, indien nodig zal men de pop nog verder bewerken met een airbrush.

Plèkken en verven
Vervolgens is het beplakken van de objecten aan de orde, hiervoor gebruiken we behang, welke we behandelen met behangplaksel. Als we hier me klaar zijn gaan we de wagen de kleuren geven zoals op de ontwerptekening. Na het schilderen zal de wagen met een airbrush worden afgewerkt, en tenslotte komt er nog waar nodig een vernislaag overheen.

Details
We mogen zeker niet vergeten dat er nog vele detail zijn welke verder moeten worden gedaan. Denk hierbij aan eventuele verwerking van stoffen, takken, bloemen, en muziek en aggregaten. It’s all in the details!

D’n Opstoet
Op de zondag van d’n opstoet komt de bouwploeg om 8 uur in de ochtend samen om de wagen naar de piushaven te brengen en daar op te bouwen wat er nog los opgezet moet worden. Met 6 – 7 meter hoogte kun je immers niet door de stad. Na dn opstoet gaat de wagen terug naar de hal, waar men dan om 17.30 weer klaar is, al met al een lange dag. Twee weken na carnaval komen we samen in de bouwhal en breken we de komende 4 maandagen af waar we een half jaar aan hebben gewerkt. Daarna weer brainstormen, en we beginnen weer van voor af aan.